פרק 4- מאניה דיפרסיה
ליידי גאגא, ארנסט המינגווי ועומר קינן: איך מתמודדים עם מניה דיפרסיה?
בפרק הרביעי ובפורמט מחודש, תוכנית הרדיו הייחודית של פרויקט עמיתים במעלה אדומים בוחנת לעומק את אחת מההפרעות הנפשיות המורכבות ביותר. יחד עם מומחים קליניים ושיתופים אנונימיים של מתמודדי נפש, ננסה להבין איך מזהים מניה דיפרסיה ומה אפשר לעשות כדי למצוא את כוחות העל בך ולהתמודד עמה.
האזינו לפרק הרביעי >>
ורד גילון, אחות מוסמכת ומורה לסיעוד בירושלים, החלה לעסוק במקצוע עוד כסטודנטית בעקבות האהבה לעזור לאחר, במיוחד כשמדובר בבריאות הנפש. כאשר משתתפי תכנית עמיתים פנו אליה בבקשה לדבר על מניה דיפרסיה בתכנית הרדיו הייחודית באדומדיהFM, היא מיד נענתה בחיוב. "מניה דיפרסיה היא הפרעה דו-קוטבית השייכת לתחום ההפרעות במצבי הרוח", משתפת גילון ומוסיפה: "הפרעה זו נכנסת לקטגוריה של ייצוב מצבי רוח קיצוניים, בין שמחה מוגזמת לדיכאונות קשים מאוד". בפרק הרביעי של תכנית הרדיו של פרויקט עמיתים, מגישי התכנית מנסים לצלול לעומק ההפרעה הנפוצה הזו, במטרה להבין כיצד מה ניתן לעשות כדי לזהות ולהתמודד עמה.
מאניה דיפרסיה היא הפרעה נפשית לא פשוטה כלל, המתאפיינת בשינויים קיצוניים במצב הרוח. באפיזודות של מניה, האדם שמח וחש בתחושת עליונות, ובאפיזודות דיכאון האדם חש עצב תהומי עד כדי מחשבות אובדניות. עם זאת, חשוב לזכור כי גם אנשי ציבור ומפורסמים רבים בארץ ובעולם מתמודדים עם ההפרעה. כך למשל, השחקנית הישראלית שירן סנדל, ששיתפה את עוקביה ברשתות החברתיות: "אני נוטלת כדורים פסיכיאטריים בשל דיכאון שהתפתח אצלי בעקבות מותו של אבי". דוגמאות נוספות ניתן לראות בקריירה של הסופר ארנסט המינגווי, ליידי גאגא ובריטני ספירס, אשר אף הצליחה להשיב את יציבותה הנפשית לאחר טיפול מקצועי.
מעבר לראיון המרתק עם ורד גילון, המגישים נוגעים גם בפעילותה של תכנית עמיתים לזכויות בהתייחס למניה דיפרסיה, ומשתפים באנונימיות את מצוקותיהם של משתתפי עמיתים שבחרו לחשוף את התמודדותם עם ההפרעה. "אצלי המחלה פרצה בגיל מאוחר, היא פירקה את כל מה שהיה לי עד שהגעתי למצב של אשפוז במחלקה פסיכיאטרית לתקופה ארוכה", סיפר אחד המשתתפים: "אחרי שלקחתי את עצמי בידיים ויצאתי מזה, הבנתי שקיבלתי מתנה עצומה בחיי שנקראת מניה דיפרסיה. הצלחתי למנף את ההפרעה כדי לעשות דברים משמעותיים בחיי למען עצמי ולמען הסובבים אותי".